Следвайте Гласове в ТелеграмЛЕВИЦАТА!“ алармира, че законопроектът за изменение на Закона

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЛЕВИЦАТА!“ алармира, че законопроектът за изменение на Закона
Коментари Харесай

„ЛЕВИЦАТА!“ алармира, че законопроект ликвидира 3097 кметства в България

Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ ЛЕВИЦАТА! “ сигнализира, че законопроектът за изменение на Закона за административно-териториалното устройство от 12 януари 2024 година ликвидира селищната система в страната и лишава от опция за право на глас хиляди българи. В документа е заложено статут на кметства да получат обитаеми места с най-малко 300 поданици, а не както е сега – 100. Така 3097 кметства от общо към 4978 села ще бъдат премахнати. 

Това е поредна стъпка към обезлюдяване на българските села, съобщи пред медиите водачът на АБВ Румен Петков, като уточни, че единствено за последните две десетилетия страната ликвидира 1500 учебни заведения, 1300 здравни служби над 1000 ясли и детски градини в селата. Стъпката, която се предлага в този момент, е извънредно трагична от задълбочаващия се и добиващ необратимост темперамент развой на обезлюдяване, добави той.

Общият брой села у нас е 4978, в това число, под 100 поданици – 1870, 600 села са без население, сред 100 и 200 поданици има в 727 села, 201-300 поданици обитават 500 села. Всичко това е вследствие на очистване на здравна и просветителна система, от изпъждане на младежите от обитаемоте места, а през днешния ден следим апогеят на тези дейности, сподели още Петков. 

Пред медиите ръководителят на Коалиционния съвет на „ ЛЕВИЦАТА! “ Костадин Паскалев разяснява общата политическа картина, която дефинира като „ финален епизод на борбата против държавността в България “. Той е безапелационен, че Народното събрание би трябвало да съобщи ясна позиция от позиция на взаимоотношенията сред държавните институции.

Валери Жаблянов акцентира, че взаимоотношенията сред Делян Пеевски и президента Радев не са междуличностни, а междуинституционални и от това произтичат тежки последици за положението на българската държавност. Предвид натиска и непрестанен опит за доминация от водещите в Народното събрание политически сили към останалите държавни институции, Жаблянов изрази подозрение за честността и демократичността на идния европейски избор и акцентира, че общата политическа конюнктура илюстрира цялостна парализа на българския държавен организъм, илюстрира и налагане на диктаторски способи и практики. Политическите субекти в актуалната рецесия се намират в тежки и дълбоки зависимости от ендемичната корупция, обхванала българското държавно ръководство в последното десетилетие, добави той. 

Валери Жаблянов разяснява и въпроса за предлаганото от държавното управление решение към Народното събрание за отпадане на таксата за студентите, които се образоват по държавна поръчка. Той акцентира, че това е конституционна мярка, защото в конституцията е записано, че образованието в България е гратис. В същото време обаче, сходна мярка по средата на образователната година, без да се регистрира нуждата от цялостна промяна в системата на висшето обучение, е просто избирателен ход от държавното управление на Денков, който ще сложи в тежка обстановка ВУЗ-овете.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР